Wykonanie
Bruschetta z pastą z
tuńczyka i pieczonymi
pomidorkami koktajlowymi to szybki pomysł na zrobienie pysznych, chrupiących grzanek na ciepło. Bruschetta czyli włoskie grzanki będą idealne jako lekki lunch, mogą zastąpić obiad, sprawdzą się też jako przystawka na imprezę z kieliszkiem
białego wina ....
Buon giorno a tutti!

Składniki na 4 grzanki:1
bagietka wiejska żytnia1 koszyczek
pomidork ów koktajlowych bio2 op. tu ńczyka "tonno al naturale" - w sosie własnym2 łyżki
oliwy z oliwek extra virginszczypta
soli soli morskiej1/2 łyżeczki
oregano z eko uprawyPrzygotowanie:Piec rozgrzej do temperatury 230 °C.
Bagietk ę przekr ój na pó ł, następnie poł ówki przekrój wzd łuż.
Tuńczyka odsącz z zalewy, rozgnieć widdelcem. Dodaj pozostałe składniki:
oliwę, s ól, zio ła i wymieszaj. Nakładaj łyżką na podpieczną
bagietkę, rozsmaruj.
Pomidorki koktajlowe sparz, przekr ój na pó ł, pozostaw sk
órki. Po ł ówkami
pomidorków udekoruj grzanki. W ł ó ż do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut, aż
pomidorki się ładnie przypieką. Bruschettę z
tuńczykiem i
pomidorkami koktajlowymi podawaj gorącą prosto z pieca na st ó ł.