ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Bruschetta z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Bruschetta z pastą z tuńczyka i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi to szybki pomysł na zrobienie pysznych, chrupiących grzanek na ciepło. Bruschetta czyli włoskie grzanki będą idealne jako lekki lunch, mogą zastąpić obiad, sprawdzą się też jako przystawka na imprezę z kieliszkiem białego wina .... Buon giorno a tutti!
Składniki na 4 grzanki:
1 bagietka wiejska żytnia
1 koszyczek pomidork ów koktajlowych bio
2 op. tu ńczyka "tonno al naturale" - w sosie własnym
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
szczypta soli soli morskiej
1/2 łyżeczki oregano z eko uprawy
Przygotowanie:
Piec rozgrzej do temperatury 230 °C. Bagietk ę przekr ój na pó ł, następnie poł ówki przekrój wzd łuż. Tuńczyka odsącz z zalewy, rozgnieć widdelcem. Dodaj pozostałe składniki: oliwę, s ól, zio ła i wymieszaj. Nakładaj łyżką na podpieczną bagietkę, rozsmaruj. Pomidorki koktajlowe sparz, przekr ój na pó ł, pozostaw sk órki. Po ł ówkami pomidorków udekoruj grzanki. W ł ó ż do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut, aż pomidorki się ładnie przypieką. Bruschettę z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi podawaj gorącą prosto z pieca na st ó ł.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/09/bruschetta-z-tunczykiem-i-pomidorkami.html