Wykonanie
Uwielbiam
makaroniki od kiedy je spróbowałam.
Makaroniki to francuskie
ciasteczka, dwie mini “ bezy” połączone masą, wypełnione bajecznym nadzieniem które rozpływa się w ustach.Szukałam dobrego przepisu na wielu stronach i blogach, niestety tam gdzie trafiłam by ł powielany i nie by ł dobry. Konsystencja nie taka jak trzeba, ciasto rozlewa ł o się na blaszce.Tak by ł o dopóki nie trafiłam na t ą ksi ą ż k ę . Jeśli zastanawialiście się czy takie pychotki można zrobić samemu w domu, w normalnej kuchni to tak!Jest to możliwe, wystarczy kupi ć ksi ą ż k ę José Maréchal "
Macaron".

Jest zdecydowanie jedną z najlepszych książek na temat robienia makaroników francuskich, jaka wpadła w moje ręce. Autor pokazuje podstawy, zasady i tajniki stosowania. Książka podzielona jest na dwie części, w pierwszej opisane są podstawowe składniki, które są potrzebne do realizacji makaroników, ale również sprzęt potrzebny do przygotowania. Natomiast druga część poświęcona jest na najlepsze przepisy na ten temat.




Jeśli chcesz poznać wszystko na ten temat makaroników warto j ą kupi ć .Po raz pierwszy też postanowiłam dokładnie trzymać się przepisu, nawet jeśli bardzo miałam ochotę zrobić coś po swojemu. Wykonałam i voila wyszły niesamowite.Ju ż nie d ł ugo na moim blogu przepis na to cudo:)Jedyny problem z zakupieniem jej w Polsce, mo ż na j ą kupi ć przez internet w j ę zyku angielskim, ale moim zdaniem warto.