Wykonanie
Jedna z najlepszych robionych przeze mnie
konfitur. Zawsze przygotowuję ją z naszych
polskich malutkich
moreli. Czym mniejsze tym lepsze. Nie trzeba dużo kroić i mają fajny kwaskowy posmak.Składniki:-2 kg
moreli bez pestek-700g
ksylitolu, ew.
cukru-2 op.żel-fix 3:1 bez
cukruUmyte
morele wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki - ok.4, w zależności od wielkości.
Owoce wrzucić do garnka, zasypać żel-
fixem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dosypać
ksylitol i gotować 3 minuty od zagotowania, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z palnika i mieszać do zaniku piany. Nałożyć do słoików ( do pełna) , zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Po wystudzeniu odstawić do skrytki i mamy pyszną , pełną zdrowych
owoców konfiturę do kanapek, naleśników itp.
Smacznego!:)