Wykonanie
Jak mamy dużą ilość
pomidorów do obrania ze skórki, to najlepiej zrobić to w ten sposób:W dużym garnku zagotować
wodę.Oderwać z
pomidorów szypułki, wyciąć nożem rdzeń
pomidora, który został po szypułce, na czubku
pomidora zrobić nacięcie - mały krzyżyk
Przygotować miskę z zimną
wodą i kostkami
lodu (jak nie mamy wystarczy zimna
woda), łyżkę cedzakową.Kiedy
woda wrze, wrzucić do niej
pomidory, tak aby pokryły dno (1 warstwa), nie skręcając płomienia gotować kilka sekund (skórka zacznie pękać w miejscach nacięcia lub wydrążonego rdzenia). Za pomocą cedzaka wyciągnąć
pomidory i przełożyć do miski z zimną
wodą i
lodem.
Wyciągnąć
pomidory z miski w której się chłodziły i obrać
pomidory (skórka sama schodzi).
Z pozostałymi
pomidorami należy postąpić tak samo, czyli od pkt. 4 (zakładając, iż wcześniej
pomidory zostały przygotowane jak w pkt. 2)Jeżeli mamy do obrania 1-2
pomidory to wystarczy je umyć, wyciąć rdzeń, zrobić nacięcie na czubku
pomidora. Tak przygotowane
pomidory przełożyć do miski i zalać wrzątkiem (tak aby
pomidory zostały przykryte
wodą). Trzymać w wrzącej wodzie kilka sekund, aż skórka przy nacięciu zaczynie odchodzić. Następnie przełożyć do miski z zimna
wodą i
lodem. Obieramy
pomidora.Udanego obierania, Betti Blue :)