Wykonanie
Staram się robić jak najwięcej rzeczy sama w domu. Dlatego dzisiaj mój własny domowy
cukier waniliowy bez chemii. Prosty i szybki w przygotowaniu. Trzeba tylko kupić kilka
lasek wanilii i uzbroić się w cierpliwość. Jest to jedyny
biały cukier jaki stosuję w kuchni.Składniki:słoik (np. po
kawie Douwe Egberts)kilka
lasek wanilii (zamawiałam z jakiegoś ekologicznego sklepu)
cukier (szklanka)Przygotowanie:
Laski wanilii kroimy na pół, nasionka wyciskamy do słoika napełnionego do połowy
cukrem, wkładamy tam również
laski wanilii i zasypujemy słoik do pełna, mieszamy. Odstawiamy np. w ciemne miejsce.
Cukier mieszamy przynajmniej raz dziennie, będzie się robił 7 dni. (ja mam już sporą kolekcję
lasek waniliowych więc gdy
cukier mi się kończy poprostu dosypuje
cukru i mieszam po tygodniu mam następny). Spróbujcie to naprawdę proste i bez żadnej chemii.