Wykonanie
Nie wiem jak u Was, ale u mnie majówka minęła pod znakiem deszczu. Jednak powoli zza chmur nieśmiało wygląda słońce. Miejmy nadzieję, że pozostanie z nami już na dłużej i będzie nieco cieplej. Z taką myślą, czyli marzeniem o gorących dniach, przedstawiam przepis, który przyda się w tych upalnych chwilach. Orzeźwiające
lody z
rabarbarem...

składniki:4 łodygi
rabarbaru500 ml kremówki100 g
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynyOdciąć liście od
rabarbaru, łodygi posiekać w plastry, umyć i odcedzić na sitku. Posiekany
rabarbar umieścić w naczyniu blendera i zetrzeć na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier puder. Następnie wlać
sok z cytryny oraz dodać puree z
rabarbaru. Całość mieszać mikserem na najwyższych obrotach jeszcze przez 5 minut. Otrzymaną masę przełożyć do naczynia i wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć
lody i zmiksować mikserem. Czynność powtarzać co 1 godzinę przez 4 kolejne godziny.Smacznego! :)



