Wykonanie
Pomysł na kostkę z
kaszy gryczanej zrodził się z 2 powodów:1. Kostka z
kaszy jaglanej wyszła pyszna - dlaczego by nie spróbować z
kaszą gryczaną…2.
Kasza gryczana to mój ulubiony dodatek do potraw…Poza tym
kaszy gryczanej zjadamy hurtowe ilości i czasami potrzebujemy urozmaicenia jeśli chodzi o formę podania.

Kostka z
kaszy gryczanej to znakomity dodatek do warzywnej potrawki lub
mięsnego gulaszu.Co niektórym zastępuje
pieczywo…:)Doskonale sprawdza się także jako przekąska.

Przygotowanie takiej kostki z
kaszy jest bardzo proste.Wystarczy ugotować
kaszę do miękkości, doprawić, dodać odrobinę
mąki ryżowej,rozłożyć równomiernie w foremce i zapiec w piekarniku.Po wystudzeniu pokroić w kwadraty i gotowe! :)


Myślę, że
kaszę gryczaną można zastąpić wieloma innymi
kaszami,
ryżem, czy nawet
kuskusem.Zamierzam wypróbować i na pewno dam znać czy lub jak wyszło :)A tymczasem kostkę z
kaszy gryczanej polecam wszystkim osobom na diecie, bezglutenowcom, weganom i wegetarianom oraz oczywiście tym,którzy (podobnie jak ja) uwielbiają
kaszę gryczaną.Pozdrawiam,
Asia
Składniki:2 szklanki
kaszy gryczanej (niepalonej)2 łyżki
mąki ryżowejsól i
pieprz do smakuopcjonalnie: ulubione
ziołaPrzygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości i doprawić do smaku.Dodać
mąkę ryżową.Wymieszać dokładnie.Dno prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Kaszę przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.Wystudzić.Po wystudzeniu
kaszę pokroić na kwadraty.Smacznego!