ßßß Cookit - przepis na Kostka z kaszy gryczanej (niepalonej)

Kostka z kaszy gryczanej (niepalonej)

nazwa

Wykonanie

Pomysł na kostkę z kaszy gryczanej zrodził się z 2 powodów:
1. Kostka z kaszy jaglanej wyszła pyszna - dlaczego by nie spróbować z kaszą gryczaną
2. Kasza gryczana to mój ulubiony dodatek do potraw…
Poza tym kaszy gryczanej zjadamy hurtowe ilości i czasami potrzebujemy urozmaicenia jeśli chodzi o formę podania.
Kostka z kaszy gryczanej to znakomity dodatek do warzywnej potrawki lub mięsnego gulaszu.
Co niektórym zastępuje pieczywo…:)
Doskonale sprawdza się także jako przekąska.
Przygotowanie takiej kostki z kaszy jest bardzo proste.
Wystarczy ugotować kaszę do miękkości, doprawić, dodać odrobinę mąki ryżowej,
rozłożyć równomiernie w foremce i zapiec w piekarniku.
Po wystudzeniu pokroić w kwadraty i gotowe! :)
Myślę, że kaszę gryczaną można zastąpić wieloma innymi kaszami, ryżem, czy nawet kuskusem.
Zamierzam wypróbować i na pewno dam znać czy lub jak wyszło :)
A tymczasem kostkę z kaszy gryczanej polecam wszystkim osobom na diecie, bezglutenowcom, weganom i wegetarianom oraz oczywiście tym,
którzy (podobnie jak ja) uwielbiają kaszę gryczaną.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
2 szklanki kaszy gryczanej (niepalonej)
2 łyżki mąki ryżowej
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: ulubione zioła
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości i doprawić do smaku.
Dodać mąkę ryżową.
Wymieszać dokładnie.
Dno prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Kaszę przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.
Wystudzić.
Po wystudzeniu kaszę pokroić na kwadraty.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/11/kostka-z-kaszy-gryczanej-niepalonej.html