ßßß Cookit - przepis na Zioło na bóle brzucha i wzdęcia.

Zioło na bóle brzucha i wzdęcia.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Koper (fenkuł) włoski
Koper włoski lub fenkuł włoski, gatunek z rodziny selerowatych. Owoce mają ostry smak i silny słodkawy zapach podobny do anyżku. Kiedyś fenkuł rósł w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji, ale rozprzestrzenił się w obu Amerykach i Australii
Surowcem zielarskim są suche owoce.
Lecznicze działanie kopru :
wiatropędnie
przeciwskurczowo (również podczas menstruacji)
pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego
przeciwkaszlowo (wykrztuśnie)
przeciwdrobnoustrojowo
Stosowano go również jako pierwszy środek w kolce niemowlęcej.
Napar z kopru (ew. z rumiankiem) jest skuteczny, bo pomaga przy bolesnych skurczach i wzdęciach. Jest dobrze tolerowany i ma przyjemny zapach.
Koper włoski w kuchni: nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa, do zup, sałatek, mięs, także w mieszaninie ziół.
Roślina należy do rodziny selerowatych, a jej mięsista cebulka może być spożywana na surowo, gotowana i duszona. Jest smaczna i ma mało kalorii. Fenkuł jest źródłem witamin (C, B1, kwasu foliowego) i minerałów (szczególnie potasu).
Źródło:
Wawer I., "Farmacja praktyczna", 06/2012
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2013/08/zioo-na-bole-brzucha-i-wzdecia.html