Wykonanie
Koper (fenkuł) włoski
Koper włoski lub fenkuł włoski, gatunek z rodziny selerowatych.
Owoce mają ostry smak i silny słodkawy zapach podobny do
anyżku. Kiedyś fenkuł rósł w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji, ale rozprzestrzenił się w obu Amerykach i AustraliiSurowcem zielarskim są suche
owoce.Lecznicze działanie
kopru :wiatropędnieprzeciwskurczowo (również podczas menstruacji)pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowegoprzeciwkaszlowo (wykrztuśnie)przeciwdrobnoustrojowoStosowano go również jako pierwszy środek w kolce niemowlęcej.Napar z
kopru (ew. z rumiankiem) jest skuteczny, bo pomaga przy bolesnych skurczach i wzdęciach. Jest dobrze tolerowany i ma przyjemny zapach.
Koper włoski w kuchni: nasiona są używane jako aromatyczna
przyprawa, do zup, sałatek,
mięs, także w mieszaninie
ziół.Roślina należy do rodziny selerowatych, a jej mięsista
cebulka może być spożywana na surowo, gotowana i duszona. Jest smaczna i ma mało kalorii. Fenkuł jest źródłem witamin (C, B1, kwasu foliowego) i minerałów (szczególnie potasu).Źródło:Wawer I., "Farmacja praktyczna", 06/2012