Wykonanie
Ciasto w iście amerykańskim stylu! Proste i pyszne! Zapraszam!Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm.
Składniki na spód:500 g
ciasteczek Oreo (lub podobnych)100 g
masłaSkładniki na masę:180 g
śmietanki 30% (mocno schłodzonej)250 g kremowego
serka śmietankowego Philadelphia100 g
masła orzechowego typu crunchy1 łyżka
miodu (użyłam akacjowego)Dodatki:10 szt. reese's mini1 łyżka poszatkowanych
orzeszków ziemnychPłynny karmel (opcjonalnie)
Przepis:
Ciasteczka wraz z nadzieniem umieszczamy w blenderze i miksujemy. Zmiksowane
ciasteczka przekładamy do miski, dodajemy do nich rozpuszczone
masło i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany spód umieszczamy w wysmarowanej
masłem tortownicy.
Do schłodzonej szklanej miski wlewamy zimną
śmietankę i miksujemy do momentu aż
śmietanka będzie sztywna. Następnie dodajemy
serek,
masło orzechowe i
miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę
serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy
orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi
cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny. Ciasto należy wyciągnąć ok. 10 minut wcześniej z zamrażalki przed jego podaniem. Wierzch ciacha polecam ozdobić smakowitym
karmelowym sosem.