ßßß
Składniki na spód:500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych)100 g masłaSkładniki na masę:180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej)250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia100 g masła orzechowego typu crunchy1 łyżka miodu (użyłam akacjowego)Dodatki:10 szt. reese's mini1 łyżka poszatkowanych orzeszków ziemnychPłynny karmel (opcjonalnie)
Przepis:Ciasteczka wraz z nadzieniem umieszczamy w blenderze i miksujemy. Zmiksowane ciasteczka przekładamy do miski, dodajemy do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany spód umieszczamy w wysmarowanej masłem tortownicy.
Do schłodzonej szklanej miski wlewamy zimną śmietankę i miksujemy do momentu aż śmietanka będzie sztywna. Następnie dodajemy serek, masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny. Ciasto należy wyciągnąć ok. 10 minut wcześniej z zamrażalki przed jego podaniem. Wierzch ciacha polecam ozdobić smakowitym karmelowym sosem.

