ßßß Cookit - przepis na Suszone śliwki w wędzonym boczku

Suszone śliwki w wędzonym boczku

Wykonanie

Smak tych śliwek pamiętam z młodości. Wtedy to , a byłem barmanem a nie kucharzem, pojechałem z żoną do stolicy i tam w Victorii jedliśmy te śliwki pierwszy raz. Tak nam smakowały, że od tego czasu robię je na różne sposoby. Najlepsze są śliwki duże kalifornijskie bez pestek.
Śliwki moczę w sherry 2-3 godziny, osączam na bibule i napełniam posiekanymi orzechami i oprószam szczyptą gałki muszkatowej. Każdą śliwkę owijam cienkim plastrem wędzonego boczku, spinam wykałaczką i zapiekam w piecu w bardzo wysokiej temperaturze ok. 10 minut. Bardzo dobre, ale trudne do kupienia są śliwki wędzone
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2009/05/suszone-sliwki-w-wedzonym-boczku.html