Wykonanie
Witam, dzisiaj mam propozycje na szybką i orzeźwiającą lemoniadę
arbuzową. Zachęcam do zrobienia. Idealna na letnie upały.Składniki na 5 l lemoniady:6 łyżek
cukru15- 20 ml
soku z cytryny (w zależności od smaku)30 ml przegotowanej
wodyokoło 2 kg
arbuza( w zależności od jego smaku)
lód( około 5 szkl. )
woda niegazowanaPrzygotowanie:Wsypujemy
cukier do garnka i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy, aż
cukier się rozpuści.Do
syropu wsypujemy
lód i mieszamy. Następnie wlewamy
sok z cytryny i zalewamy
wodą.
Arbuza pozbawiamy skóry i miksujemy w blenderze, można też przepuścić
arbuza przez sokowirówkę. Następnie przelewamy mus przez sitko, abo uzyskać sam sok i wlewamy do lemoniady.Do dekoracji używamy trójkąt
arbuza nabity na szklankę,do środka 3 kostki
arbuza i
lód. Zalewamy lemoniadą i na zdrowie.