ßßß Cookit - przepis na PRALINY Z MASŁEM ORZECHOWYM.

PRALINY Z MASŁEM ORZECHOWYM.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj znowu czekoladki, potrzebne będą tylko dwa składniki, masło orzechowe i czekolada. Praliny są bardzo proste w wykonaniu, no chyba, że zdecydujecie się na temperowanie czekolady. O temperowaniu poczytacie w walentynkowym numerze Food Culture, który znajdziecie tutaj . Zapraszam do spróbowania, a jestem pewna, że będziecie produkować czekoladki częściej.
Składniki:
150 g czekolady gorzkiej
2 czubate łyżka masła orzechowego
Masło orzechowe przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko przestudzamy i wlewamy do silikonowej foremki. Wypełniamy całą foremkę po czym odwracamy ją do góry dnem i pozwalamy by czekolada wyciekła. W ten sposób zostanie jej w foremce tyle ile trzeba, czyli na ściankach. Foremkę wstawiamy na chwilę do lodówki.
Wyciągamy formę i masło orzechowe z lodówki, masłem wypełniamy czekoladki uważając by nie przesadzić z ilością. Musimy zostawić trochę miejsca na zamknięcie pralin czekoladą. Ponownie wkładamy foremkę do lodówki i zajmujemy się znowu roztapianiem czekolady. Płynną czekoladą zamykamy praliny, wlewając delikatnie do każdej potrzebną ilość czekolady. Nadmiar usuwamy szpatułką wyrównując powierzchnię. Tak wykonane czekoladki po raz kolejny umieszczamy w lodówce do stwardnienia czekolady. Delikatnie usuwamy pralinki z silikonowej foremki.
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/02/praliny-z-masem-orzechowym.html