Wykonanie
Przepyszny
chleb orkiszowy. I do tego bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko mieszanka od Gdańskich Młynów, 2 godziny i pyszny i treściwy
chleb gotowy! To był mój pierwszy raz z tego typu mieszanką i pewnie nie ostatni :) Mieszanka taka jest super rozwiązaniem dla osób (które tak jak ja - niestety :( ) mają problem z wyhodowaniem
zakwasu na chleb lub dla osób, które takiego zakwasu nie posiadają i nie mają czasu na jego zrobienie. Polecam!

Składniki:- 0 , 5 opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów- 20g świeżych
drożdży lub 10g
drożdży instant- 350 ml
wody o temperaturze pokojowej

Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać
wodę i
drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas rośnięcia powierzchnię ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3
razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć.Piec w temperaturze 220-230C przez ok. 45min.Wystudzić na kratce.

Smacznego!____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/