Wykonanie

Kremowy seledynowy sos .... wygląda całkiem niewinnie, ale potrafi zakręcić w nosie !!! Można by powiedzieć, że to odpowiednik naszego rodzimego
sosu chrzanowego .... tylko zdecydowanie bardziej ostry. Ostre wasabi i delikatne
mięso łososia to dobrane połączenie .... a
śmietanka niweluje ostry smak wasabi, więc nie zrażajcie się, tylko poprostu spróbujcie. A gwarantuję wam, że nie będziecie żałować :)Składniki:2 filety
łososia1 łyżka
masła2 łyżeczki wasabi100 ml
śmietanki kremówkimały korzeń
imbiruszczypta
soliWykonanie:
Łososia delikatnie przyprawić
solą i natrzeć świeżym
imbirem z obu stron, włożyć go na rozgrzaną patelnię i zgrillować.W międzyczasie przygotowujemy sos wasabi :
masło rozgrzewamy w rondelku i gdy się roztopi dodajmy wasabi, chwilę podsmażając. Mieszać nieustannie i po chwili wlewać stopniowo
śmietankę, roztrzepując wasabi z płynem aż do połączenia. Trzymać na ogniu, aż do zagotowania i zgęstnienia sosu. Wówczas mozemy zdjąć z ognia i polać nim gotowego
łososia.