Wykonanie
Słodkie co nieco w wersji świątecznej. Takie
bezy mogą być jadalnym prezentem dla
bliskich.


Składniki:- 3
białka,- 3/4 szklanki
cukru,- 1 łyżka
maku,- 1 płaska łyżeczka
przyprawy do piernika,- 1 łyżka kolorowego
maczku cukrowego.Wykonanie:
Białka z
cukrem ubić na sztywną, lśniącą pianę. Podzielić na 3 części, do jednej dodać
mak, do drugiej
przyprawę, a trzecią zostawić białą. Każdą masę delikatnie wymieszać i przy pomocy szprycy wyciskać gwiazdki. Każdy smak delikatnie posypać z wierzchu
makiem i
przyprawą.
Bezy białe posypać
maczkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut,
potem uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć
bezy ok. godziny.