Wykonanie
            Chciałem napisać orientalne, bo 
tofu jest typowe dla dalekiego wschodu, niemniej jednak wszelkie płyny, bardziej lub mniej gęste, na bazie 
masła orzechowego są również znane w Afryce. Oba miejsca są dla większości z nas tak samo odległe zarówno geograficznie, jak i kulturowo, (bo nawet na wakacjach w Tunezji i Egipcie mało kto wychodzi poza teren wyznaczony :) ). Choć o dalekim wschodzie wiele osób wie jednak więcej ze względu na dużą ilość azjatyckiego kina. Tak czy siak, przyjmując nawet niewielką losową próbkę i na bardzo małym poziomie istotności, możemy stwierdzić, że oba regiony pozostają dla ludzi żyjących tutaj w sferze egzotyki (prawie tak jak weganizm :) ).
masło orzechoweprzyprawytofu
Ze względu na kolor i strukturę, 
masło orzechowe już jest samo w sobie doskonałą bazą dlatego przepis nie będzie skomplikowany. Generalnie chodzi o to żeby je rozrzedzić. Tu polecam jednak 
wodę, ale może być też 
wino. Kwestię wyboru przypraw pozostawiam każdemu, ale polecam to tak jak ja zrobiłem czyli 
chilli :) Do tego łagodne naturalne 
tofu pasuje idealnie.