ßßß Cookit - przepis na Kawa mrożona z syropem Irish Cream

Kawa mrożona z syropem Irish Cream

nazwa

Wykonanie

Ile ja się w zeszłym roku napróbowałam przepisów na kawę mrożoną... Z lodami, bez lodów, ze zmiksowanymi owocami... Oczywiście najbardziej zasmakował mi najprostszy, już nie pamiętam gdzie znaleziony. Udoskonaliłam go jedynie syropem barmańskim o smaku Irish Cream - i oto przepis na moją ulubioną, ukochaną Kawę Mrożoną.
Nie podaję dokładnej ilości mleka/wody, ponieważ zależą one od wysokości szklanki.
1 i 1/2 czubatej łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wrzącej wody
2/3 szklanki zimnego mleka z lodówki
kilka małych kostek lodu (może być kruszony)
2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku Irish Cream (używam firmy Victoria's)
bita śmietana do przystrojenia góry
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać 5 minut - niech się zaparzy. Dolać mleka i syropu barmańskiego, delikatnie zamieszać. Wrzucić lód i przystroić bitą śmietaną.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2014/03/kawa-mrozona-z-syropem-irish-cream.html