Wykonanie
Ile ja się w zeszłym roku napróbowałam przepisów na
kawę mrożoną... Z
lodami, bez
lodów, ze zmiksowanymi
owocami... Oczywiście najbardziej zasmakował mi najprostszy, już nie pamiętam gdzie znaleziony. Udoskonaliłam go jedynie
syropem barmańskim o smaku Irish Cream - i oto przepis na moją ulubioną, ukochaną
Kawę Mrożoną.
Nie podaję dokładnej ilości mleka/wody, ponieważ zależą one od wysokości szklanki.1 i 1/2 czubatej łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1/3 szklanki wrzącej
wody2/3 szklanki zimnego
mleka z lodówkikilka małych kostek
lodu (może być kruszony)2 łyżeczki
syropu barmańskiego o smaku Irish Cream (używam firmy Victoria's)
bita śmietana do przystrojenia góry
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać 5 minut - niech się zaparzy. Dolać
mleka i
syropu barmańskiego, delikatnie zamieszać. Wrzucić
lód i przystroić
bitą śmietaną.