Wykonanie
Bagietki z glutenem. Można upiec na
mące pszennej, ale polecam nieco zdrowszą wersję - orkiszową:) Pachnące, chrupiące...Składniki (na 4 nieduże
bagietki) :200g aktywnego zakwasu żytniego300g
mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
sól (u mnie ok. łyżka, ale proponuję dać płaską łyżeczkę)180g ciepłej
wodytrochę
mąki do formowania
bagietekSkładniki wymieszać w misce, odstawić do wyrastania (u mnie tylko godzina, ale miskę trzymałam w pobliżu ciepłej kuchenki). Ciasto oprószyć
mąką, podzielić na 4 części. Można to zrobić na stolnicy, ja wszystko robiłam nad miską. Dłonie zanurzyć w
mące, wziąć 1 część ciasta, uformować
bagietkę i skręcić ją kilka
razy wokół własnej osi, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotować pozostałe
bagietki. Ostawić do wyrośnięcia ( u mnie w cieple stały ok. 40 minut). Piec ok. 30 minut w 220-230 stopniach.
