Wykonanie

To chyba najprostszy przepis na
ciasteczka, z jakim się kiedykolwiek spotkałam. Ilość pracy i wysiłku została to ograniczona do
absolutnego minimum: 10 minut przygotowań, 20 minut pieczenia i w pół godziny na
stole lądują delikatne kokosanki.
Ciasteczka są lekko zarumienione i chrupkie na zewnątrz, natomiast w środku pozostają jasne i mają delikatnie ciągnącą konsystencję.Najlepiej smakują w dniu pieczenia, bo niestety dość szybko się zsychają. Jeśli jednak koniecznie chcemy je przechować, należy je umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, polecam piec na raz tyle kokosanek, ile potrzeba, a następnego dnia ewentualnie zrobić powtórkę. :)

Kokosanki(przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki)Składniki (na ok. 15 kokosanek)1
jajko70 g
cukru-pudru100 g wiórek
kokosowychPrzygotowanieBlachę wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. C (grzanie góra-dół).
Białko jajka ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać partiami
cukier-puder, a następnie
żółtko. Ubijać jeszcze chwilę.Do masy wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.Z masy formować kulki i układać je w kilkucentymetrowych odstępach na przygotowanej blasze.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut.Zostawić do ostygnięcia i delikatnie zdjąć z blachy.Smacznego!
