Wykonanie
Tym razem wrzucam przepis na najprostszą a zarazem jedną z najlepszych
nalewek z
owoców sezonowych!Przed sezonem, aby każdy mógł się przygotować ;)Serdecznie zapraszam!Składniki:2,5 kg
wiśni2 kg
cukru1l
spirytusu1l
czystej wódkiDojrzałe i ładne (pamiętajmy o tym)
wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą. Możemy je wydrylować - acz nie koniecznie. Gdy wrzucimy
wiśnie z pestkami,
wiśniówka będzie bardziej gorzka - po prostu będzie trącić pestką. Osobiście za tym nie przepadam, ale to rzecz gustu.
Owoce wrzucamy do słoja warstwami i zasypujemy
cukrem. Zakręcamy słoik i czekamy aż
wiśnie puszczą sok, ok 3 dni. W
między czasie możemy potrząsnąć słoikiem, lub po prostu zamieszać ;)Po tym czasie rozdzielamy
wiśnie od soku. Sok zagotowujemy i studzimy, dodajmy do
spirytusu. Odstawiamy w słoiku.
Wiśnie zalewamy
wódką i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na ok 2 tygodnie. Po tym czasie, mieszamy obydwa płyny - już bez
wiśni. Zlewamy do wyparzonych butelek i odkładamy na co najmniej 3 miesiące :)Na zdrowie;)!