Wykonanie

Na liczniku stuknęło 10000 wyświetleń. Jak na bloga istniejącego w
sieci od kwietnia nie jest to może wielki wyczyn, jednak ja biorę to za mój mały osobisty "sukcesik". Do jego uczczenia potrzebowałam czegoś wyjątkowego, świątecznego i nie pozbawionego %:). W następnych dniach przedstawię wielką czwórkę wspaniałych
likierów idealnych na Boże Narodzenie. Jeśli zabierzecie się do pracy jeszcze zdążycie przygotować je przed świętami! Do dzieła!Kukułkówka30dag kukułek2 szklanki
spirytusu500ml
mleka skondensowanego słodzonego*1l
mleka skondensowanego niesłodzonego*Kukułki rozdrobniłam (zmieliłam w Thermomixie, można również roztłuc tłuczkiem), wrzuciłam do słoika i zalałam
spirytusem. Zakręcony słoik postawiłam na parapecie nad grzejnikiem (wyższa temperatura sprzyja rozpuszczaniu się
cukierków). Kilka
razy potrząsałam zawartością słoika. Po kilku dniach, gdy
cukierki całkowicie się rozpuściły wymieszałam całość z
mlekiem i przelałam do butelek.Smacznego!Jutro na blogu pojawi się przepis na
likier kawowy!*jeśli lubicie baaardzo słodkie
likiery możecie zamienić stosunek
mleka słodzonego do niesłodzonego. Ja wolę lżejszą wersję Kukułkówki i zawsze dodaję mniej
mleka słodzonego.