Wykonanie
Dzisiaj skupiamy się na temacie tapas, czyli niewielkich przekąsek podawanych w hiszpańskich barach i restauracjach, które świetnie się sprawdzają przy drinkach czy też przed kolacją. Do popularnych tapas należą różnego rodzaju
owoce morza, wcześniej już wspomniana hiszpańska tortilla, patatas bravas, czy też właśnie dzisiaj przez nas proponowana ja m ón serrano . Jest to niewielka kanapka przyrządzana ze świeżej
bagietki, nasmarowanej odrobiną
oliwy z oliwek, pasty z lekko przesmażonych
pomidorów i właśnie
szynki serrano .
Szynka serrano jest to surowa, długo
dojrzewająca szynka bardzo popularna właśnie m.in. na obszarze Katalonii. Wytwarza się ją z udźców wieprzowych z kością, czyli właśnie tzw. jam ón . W Polsce można ją również bardzo łatwo znaleźć m.in. w popularnych sieciach supermarketów.
Składniki:-4 plasterki
szynki serrano-1/2 świeżego
pomidora-1/2
bagietki klasycznej lub rustykalnej-
oliwa z oliwek-
sólSposób przygotowania:1. Przekrajemy
bagietkę wzdłuż na pół i następnie na mniejsze kromki.
2. Smarujemy każdy kawałek
bagietki niewielką ilością
oliwy z oliwek (po ok. 1/2 łyżeczki).
3. Sparzymy wrzątkiem
pomidora, pozbywamy się skóry i nasion. Kroimy go na małe kawałki. Podsmażamy na patelni przez chwilę aby
pomidor uzyskał konsystencję musu. Doprawiamy szczyptą
soli.4.
Bagietki smarujemy niewielką ilością przygotowanej pasty pomidorowej.5. Na wierzchu kładziemy po plasterku
szynki serrano.6. Tapas jest już gotowe do podania.Smacznego!