ßßß Cookit - przepis na Domowe masło

Domowe masło

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej sama nie próbowałam robić masła, ale ostatnio miałam okazję być na prezentacji świetnego urządzeni, które zrobiło je w minutę. Postanowiłam spróbować zrobić swoje masło w moim malakserze. Udało się:) Trwało to trochę dłużej, bo około 7minut. Ale w smaku jest super. Wykorzystałam do tego słodką śmietanę 30% i malakser z końcówką do ciasta drożdżowego.
Po zmiksowaniu oddziela się masło od odtłuszczonego mleka. Należy masło zebrać i ugnieść, by pozbyć się resztki mleka. Uformować kulkę lub kostkę i wypłukać z pozostałości mleka. Przechowywać w lodówce lub jak podobno kiedyś się robiło w pojemniku z wodą.
Efekt jest naprawdę wyśmienity i dodatkowo ogromna satysfakcja, na pewno będę częściej zabierała się za masło własnej roboty.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/03/domowe-maso.html