Wykonanie
Nigdy wcześniej sama nie próbowałam robić
masła, ale ostatnio miałam okazję być na prezentacji świetnego urządzeni, które zrobiło je w minutę. Postanowiłam spróbować zrobić swoje
masło w moim malakserze. Udało się:) Trwało to trochę dłużej, bo około 7minut. Ale w smaku jest super. Wykorzystałam do tego słodką
śmietanę 30% i malakser z końcówką do
ciasta drożdżowego.Po zmiksowaniu oddziela się
masło od
odtłuszczonego mleka. Należy
masło zebrać i ugnieść, by pozbyć się resztki
mleka. Uformować kulkę lub kostkę i wypłukać z pozostałości
mleka. Przechowywać w lodówce lub jak podobno kiedyś się robiło w pojemniku z
wodą.Efekt jest naprawdę wyśmienity i dodatkowo ogromna satysfakcja, na pewno
będę częściej zabierała się za
masło własnej roboty.