Wykonanie
Lubicie małe słodkie cosie ? A może pomyślicie o przygotowaniu takich na nadchodzące święta lub Sylwestra. Babeczki
czekoladowe z kremem
rumowym i marcepanem. Przygotowanie
czekoladowych spodów nie jest trudne wystarczy trochę cierpliwości i silikonowe foremki do babeczek.Smak wypełnienia możecie modyfikować wg własnych podobań.

200 g
czekolady gorzkiej100 g
śmietany 36%dwie łyżki
rumu5 dkg marcepanuew
olejek rumowy dla wzmocnienia aromatu100 g
Czekolady roztapiamy na parze rozpuszczoną i smarujemy wnętrze foremek dokładnie pędzelkiem. Pozostawiamy pierwszą warst ę do zastygnięcia i nakładmay kolejną. Przy odrobinie wprawy wystarczą 2 warstwy ale jeśłi się
boicie że babeczki popękają przy wyjmowaniu nałożcie trzecią. Zastygnięte
czekoladowe miseczki delikatnie wyciągamy z foremek i nadziewamy kremem
Śmietankę mocno podgrzewamy -uwaga zeby nie zagotować. Do gorącej wsypujemy połamaną na kawałki
czekoladę , odczekujemy chwilkę az zmięknie i energicznie mieszamy az do całkowitego rozpuszczenia. Teraz delikatnie ciągle mieszając dolewamy
rum i ew olejek. Masę zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy mikserem do powstania puszystej masy. Na spód każdej z foremek
czekoladowych wkładamy kulkę z marcepanu i wypełniamy kremem
rumowym. Dekorujemy i wstawmy do lodówki do stężenia