Wykonanie
To chyba najprostszy przepis jaki może być na
kurczaka nie licząc oczywiście tego gotowanego w rosole.
Mięso jest wyśmienite, delikatne i kruche. Idealnie nadaje się na obiad nie tylko dla Dukanowiczów, a przynajmniej trochę zdrowiej dla rodziny bo pieczone bez dodatku tłuszczu.Składniki :2
udka z kurczaka1 opakowanie
przyprawy do kurczaka (u mnie z galeo)trochę
wody do podlewaniaUdka dzielimy na pół, a następnie każdą część obtaczamy dokładnie w
przyprawie do
kurczaka.
Mięsko i
przyprawa do kurczaka.............................................................Przyprawione udka kładziemy na dobrze rozgrzaną teflonową patelnię i podsmażamy lekko z obu stron bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu.
Na patelni.................................................Podsmażone udka podlewamy lekko
wodą , przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, pamiętając, aby co jakiś czas przewracać
mięso tak aby nam się równomiernie poddusiło i nie było surowe w środku. Gotowe udka przekładamy na talerz i wcinamy. Smacznego !!!
Smażono-duszone udka w
przyprawie do
kurczaka.......................................
Kawałeczek kurczaczka..............................................................
I jeszcze jeden kawałeczek.....................................................