Wykonanie
Chyba najbardziej dietetyczny tort jaki można zrobić. Bardziej to deser ale na lato jak znalazł, nie trzeba stać przy gorącym piekarniku i pocić się. Na pewno zaskoczy niejednego gościa. Świetny na przyjęcia dla dzieci ale nie tylko. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Przepis znalazłam na blogu Sztuka gotowania według Samiry .

Składniki :1 słodki czerwony
arbuz ( Samira zaznacza żeby był bezpestkowy ja jednak użyłam z pestkami bo ten torcik robiłam tylko dla nas )1 malinowa lub
truskawkowa galaretka ( u mnie truskawkowa )
bita śmietanaowoce do dekoracji
płatki migdałowe do dekoracjiZ
arbuza odcinamy górę i dół, następnie odcinamy skórę po bokach. Grubość torciku jak i kształt zależy od naszych upodobań. Kolejno rozpuszczamy
galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna tężeć polewamy nią
arbuza kilkoma partiami z góry i po bokach( ma powstać cienka warstwa izolująca). Najlepiej jak będzie on na desce. Wstawiamy do lodówki żeby
galaretka stężała.
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni.Odstawiamy do wystygnięcia.Po tym czasie kiedy
galaretka już zastygnie, odcinamy " falbankę ",która powstanie dookoła
arbuza na desce. Kolejno smarujemy całość
bitą śmietaną, ozdabiamy
owocami,
płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce.

Smacznego :)