ßßß Cookit - przepis na Cykoria

Cykoria

nazwa

Wykonanie

Cykoria pochodzi z Belgii. Pierwsze jej uprawy datuje się na ok. 1850 rok. Ze swojej ojczyzny dotarła do Holandii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii a następnie do Polski.
Posiada bardzo wysokie walory smakowe i odżywcze. Zawiera kwas szczawiowy oraz kwas nikotynowy, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu, zapobiega zaburzeniom żołądka a także dodatnio wpływa na stan zdrowia naszej skóry. Bogactwo witamin i składników mineralnych występujących w cykorii powinno skłaniać nas do częstego jej spożywania.
Przede wszystkim należy wymienić takie witaminy jak:
B₁ (wspomaga system nerwowy i umysłowy),
B₂ (z innymi substancjami bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek a także dodatnio wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów) i
C ( zapobiega infekcjom, przeciwdziała czynnikom rakotwórczym, wpływa na obniżenie cholesterolu oraz zapobiega skrzepom w naczyniach krwionośnych).
Ważne dla naszego organizmu składniki mineralne występujące w cykorii to:
potas ( pomaga zaopatrywać mózg w tlen , wspomaga przemianę materii i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi),
magnez ( zapobiega chorobom serca oraz wspomaga nasz układ nerwowy, zapobiegając stanom depresji),
mangan (ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej struktury kości – zapobiega osteoporozie, ważny dla prawidłowego wchłaniania składników odżywczych , współtworzy główny hormon tarczycy-tyroksynę),
żelazo ( składnik mineralny niezbędny do wytwarzania hemoglobiny, zapobiega niedokrwistości i leczy ją a ponad to nadaje skórze zdrowy wygląd),
miedź ( ułatwia wprowadzanie żelaza do hemoglobiny),
cynk (pomaga w leczeniu prostaty, zapobiega powstawaniu białych plam na paznokciach, pomaga w leczeniu bezpłodności),
fosfor ( jest niezbędny do funkcjonowania każdej komórki w organizmie, ważny budulec kości i zębów),
bata-karoten (pozytywnie wpływa na koloryt i kondycję naszej skóry).
Cykoria posiada o wiele więcej witamin oraz związków mineralnych niż sałata. Jest rośliną dwuletnią, dostępną w sklepach najczęściej w okresie od listopada do kwietnia. Kupując cykorię należy zwrócić uwagę aby jej liście nie miały brązowego zabarwienia bo to świadczy o jej nieświeżości. W smaku jest gorzkawa a to za sprawą zawartej w niej intybiny i inuliny. Dzięki tej delikatnej goryczce nadaje charakterystyczny pikantny smak sałatkom. Doskonale też smakuje podawana na ciepło.
Przepisy na dania z cykorią:
1. Cykoria w sosie pomidorowo-winnym
2. Kurczak w ziołach z cykorią i grejpfrutem
wykorzystane źródła:
Witaminy Encyklopedia www.witaminy.biz.pl
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/02/Cykoria.html