Wykonanie
Cykoria pochodzi z Belgii. Pierwsze jej uprawy datuje się na ok. 1850 rok. Ze swojej ojczyzny dotarła do Holandii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii a następnie do Polski.

Posiada bardzo wysokie walory smakowe i odżywcze. Zawiera kwas szczawiowy oraz kwas nikotynowy, który wpływa na obniżenie ciśnienia
krwi i cholesterolu, zapobiega zaburzeniom żołądka a także dodatnio wpływa na stan zdrowia naszej skóry. Bogactwo witamin i składników mineralnych występujących w
cykorii powinno skłaniać nas do częstego jej spożywania.Przede wszystkim należy wymienić takie witaminy jak:B₁ (wspomaga system nerwowy i umysłowy),B₂ (z innymi substancjami bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i
białek a także dodatnio wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów) iC ( zapobiega infekcjom, przeciwdziała czynnikom rakotwórczym, wpływa na obniżenie cholesterolu oraz zapobiega skrzepom w naczyniach krwionośnych).Ważne dla naszego organizmu składniki mineralne występujące w
cykorii to:potas ( pomaga zaopatrywać mózg w tlen , wspomaga przemianę materii i wpływa na obniżenie ciśnienia
krwi),magnez ( zapobiega chorobom
serca oraz wspomaga nasz układ nerwowy, zapobiegając stanom depresji),mangan (ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej struktury kości – zapobiega osteoporozie, ważny dla prawidłowego wchłaniania składników odżywczych , współtworzy główny hormon tarczycy-tyroksynę),żelazo ( składnik mineralny niezbędny do wytwarzania hemoglobiny, zapobiega niedokrwistości i leczy ją a ponad to nadaje skórze zdrowy wygląd),miedź ( ułatwia wprowadzanie żelaza do hemoglobiny),cynk (pomaga w leczeniu prostaty, zapobiega powstawaniu białych plam na paznokciach, pomaga w leczeniu bezpłodności),fosfor ( jest niezbędny do funkcjonowania każdej komórki w organizmie, ważny budulec kości i zębów),bata-karoten (pozytywnie wpływa na koloryt i kondycję naszej skóry).
Cykoria posiada o wiele więcej witamin oraz związków mineralnych niż
sałata. Jest rośliną dwuletnią, dostępną w sklepach najczęściej w okresie od listopada do kwietnia. Kupując
cykorię należy zwrócić uwagę aby jej liście nie miały brązowego zabarwienia bo to świadczy o jej nieświeżości. W smaku jest gorzkawa a to za sprawą zawartej w niej intybiny i inuliny. Dzięki tej delikatnej goryczce nadaje charakterystyczny pikantny smak sałatkom. Doskonale też smakuje podawana na ciepło.Przepisy na dania z
cykorią:1.
Cykoria w
sosie pomidorowo-winnym2.
Kurczak w ziołach z
cykorią i
grejpfrutemwykorzystane źródła:Witaminy Encyklopedia www.witaminy.biz.pl