Wykonanie
Propozycja szybkiego śniadania, bądź też zdrowego deseru. Smak, kolory i porządna dawka energii. Trochę już w jesiennych
kakaowych klimatach, trochę jeszcze letnio i wakacyjnie, bo
wiśniowo. Swoją
drogą duet wiśnia/kakao to jeden z tych, które stały się już chyba klasyką smakującą prawie każdemu. Piszę "prawie", bo w końcu zawsze zdarzają się wyjątki. Jednak z wyjątkami jest tak, że zazwyczaj potwierdzają one regułę.
Przepis (jedna porcja):4 łyżki
płatków orkiszowych Skworcu250g
jogurtu naturalnego2 łyżki
twarożku naturalnego1 łyżeczka (gorzkiego)
kakao100ml kompotu
wiśniowegoPłatki orkiszowe wsypać na dno wysokiej szklanki, zalać 50ml kompotu
wiśniowego.
Twarożek naturalny wymieszać z
kakao i nałożyć na
płatki orkiszowe. Na
kakaowy twarożek wyłożyć
jogurt naturalny, a na samym końcu wlać resztę kompotu
wiśniowego. Schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut. Podawać.