Wykonanie
Rewelacyjne ciasto bez pieczenia banoffee z
bananami, masą kajmakową i
bitą śmietaną na spodzie
herbatnikowym, doskonałe na każdą okazję, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. To bardzo słodki i smaczny deser idealny dla wszystkich łasuchów słodkości.
składniki na tortownicę 23 cm300 g
herbatników200 g
masła3 dojrzałe
banany400 g masy kajmakowej (
toffi ) przepis tutaj500 ml
śmietany kremówki1 opakowanie
śmietan- fixu1 łyżka
cukru pudru3 kostki
gorzkiej czekoladyprzepisDo miski wrzucamy połamane
herbatniki i za pomocą blendera bardzo dokładnie je rozdrabniamy tak aby miały konsystencję
bułki tartej. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy
masło, dodajemy do niego pokruszone
herbatniki i wszystko dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłe
herbatniki wsypujemy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą, dokładnie je rozprowadzamy lekko dociskając łyżką, również po bokach formy. Na herbatnikach rozprowadzamy masę kajmakową.Obrane ze skórki
banany kroimy w niezbyt cienkie plasterki po czym układamy je na
masie kajmakowej.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze
śmietan- fixem a pod koniec ubijania wsypujemy
cukier puder.Na warstwie
bananów rozprowadzamy
bitą śmietanę ( należy pamiętać aby spód
ciasteczkowy był dobrze wystudzony). Wierzch posypujemy startą na tarce o małych oczkach
gorzką czekoladą.Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.