Wykonanie
Proste , smaczne i chrupiące
bezy są świetnym pomysłem na wykorzystanie
białek, które pozostały nam po robieniu wszelakich ciast.Są niezastąpionym dodatkiem do różnych wypieków ale mogą również być przepyszną przekąską na deser.

składniki na 10
bezów3
białka1/2 szklanki drobnego
cukru1łyżeczka
octu1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejprzepis
Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo wsypujemy
cukier, a następnie wlewamy
ocet. Pod koniec ubijania dodajemy
mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę miksujemy.Na wyłożoną papierem do pieczenia formę nakładamy łyżką lub rękawem cukierniczym
bezy nadając im rozmaite kształty. Należy zachować odstępy ponieważ
bezy powiększą swoją objętość.
Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do 140 st.C.około 45- 50 minut . Upieczone
bezy pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia .