ßßß Cookit - przepis na Wałek silikonowy i mata silikonowa do pieczenia - test produktów

Wałek silikonowy i mata silikonowa do pieczenia - test produktów

nazwa

Składniki

Wykonanie

W ramach współpracy ze sklepem http://przyjemnegotowanie.pl/, otrzymałam do przetestowania kolejne akcesoria przydatne w kuchni: wałek silikonowy i matę silikonową do pieczenia.
Przy ich pomocy zrobiłam ostatnio ciasteczka .
Wałek ma średnicę 5 , 55 , 5 cm i długość 40 cm,
dostępny również w innych kolorach.
Cena 44 , 70 zł
Producent: Smart Cook
Plusy i minusy wałka:
+ bardzo lekki
+ nie trzeba podsypywać wałka mąką
+ bardzo łatwy do umycia ciepłą woda
+ niewielkie wymiary (łatwy w przechowywaniu)
Mata silikonowa ma wymiary wymiary 40x60 cm, dostępna również w innych kolorach.
Cena: 49 , 90 zł
Producent: Smart Cook
Plusy i minusy maty:
+ dobrze przylega podczas wałkowania
+ odporna na skrajne temperatury od - 40°C do +230°C (może być używana w kuchenkach gazowych i elektrycznych oraz w lodówkach i zamrażarkach)
+ przed pieczeniem nie ma potrzeby smarowania tłuszczem + jest duża, na jednej części można odkładać ciasteczka, a na drugiej części wykrawać kolejne
+ może być używana jako stolnica do wyrabiana ciasta
+ łatwa w utrzymaniu czystości oraz w przechowywaniu (jest bardzo cienka, wystarczy ja zwinąć)
+ można myć w zmywarce (choć z taką wielkością może być problem).
- nie można na niej siekać nożem
- nie można wykrawać ciastek metalowymi foremkami
- dziwny zapach podczas pieczenia (w 180'C)
- za duża do piekarnika (trzeba część podwinąć pod spód)
- cena
Podsumowując, obydwa przedmioty bardzo dobrze się spisały podczas przygotowania ciastek.
Wałka nie trzeba podsypywać mąką, jest lekki i poręczny. Polecam.
Mata przylega do blatu, nie przesuwa się podczas wałkowania, dobrze się na niej zagniata. Mam uwagi, jeśli chodzi o pieczenie na niej, dlatego będę używać jej raczej jako stolnicę.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/10/waek-silikonowy-i-mata-silikonowa-do.html