Wykonanie
W ramach współpracy ze sklepem http://przyjemnegotowanie.pl/, otrzymałam do przetestowania kolejne akcesoria przydatne w kuchni: wałek silikonowy i matę silikonową do pieczenia.Przy ich pomocy zrobiłam ostatnio
ciasteczka .Wałek ma średnicę 5 , 55 , 5 cm i długość 40 cm,dostępny również w innych kolorach.Cena 44 , 70 złProducent: Smart CookPlusy i minusy wałka:+ bardzo lekki+ nie trzeba podsypywać wałka
mąką+ bardzo łatwy do umycia ciepłą
woda+ niewielkie wymiary (łatwy w przechowywaniu)Mata silikonowa ma wymiary wymiary 40x60 cm, dostępna również w innych kolorach.Cena: 49 , 90 złProducent: Smart Cook
Plusy i minusy maty:+ dobrze przylega podczas wałkowania+ odporna na skrajne temperatury od - 40°C do +230°C (może być używana w kuchenkach gazowych i elektrycznych oraz w lodówkach i zamrażarkach)+ przed pieczeniem nie ma potrzeby smarowania tłuszczem + jest duża, na jednej części można odkładać
ciasteczka, a na drugiej części wykrawać kolejne+ może być używana jako stolnica do wyrabiana ciasta+ łatwa w utrzymaniu czystości oraz w przechowywaniu (jest bardzo cienka, wystarczy ja zwinąć)+ można myć w zmywarce (choć z taką wielkością może być problem).
- nie można na niej siekać nożem- nie można wykrawać
ciastek metalowymi foremkami-
dziwny zapach podczas pieczenia (w 180'C)- za duża do piekarnika (trzeba część podwinąć pod spód)- cena
Podsumowując, obydwa przedmioty bardzo dobrze się spisały podczas przygotowania
ciastek.Wałka nie trzeba podsypywać
mąką, jest lekki i poręczny. Polecam.Mata przylega do blatu, nie przesuwa się podczas wałkowania, dobrze się na niej zagniata. Mam uwagi, jeśli chodzi o pieczenie na niej, dlatego
będę używać jej raczej jako stolnicę.