ßßß
Oprócz karkówki i szaszłyków można upiec na grillu także kaszankę. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale polecam ją - najlepiej z cebulką, która dodaje smaku.Smak kaszanki u różnych producentów (czy częściach Polski), może się bardzo różnić. Unikajcie takiej z posmakiem czarnego salcesonu (w przekroju widoczne brązowe kwadraciki). Najlepiej jak kaszanka ma widoczne całe ziarenka kaszy i jest dobrze przyprawiona pieprzem.6 szt. kaszanki2 cebuleprzyprawa do grillaKaszanki naciąć wzdłuż z wierzchu na ok.4-5 cm (jeśli mamy dobrej jakości kaszankę) lub tylko na 2-3 cm (gdy jest gorszej jakości).Ułożyć jedną obok drugiej na tacce do grilla.Pokrojoną w bardzo drobną kostkę c ebulę wyłożyć na kaszanki, a wierzch posypać odrobiną przyprawy do grilla.Tackę położyć na nagrzany ruszt grilla (choć najlepiej się przypiecze od góry w piekarniku na funkcji grill: 80% przez ok. 15 min).