Wykonanie

Oprócz
karkówki i szaszłyków można upiec na grillu także
kaszankę. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale polecam ją - najlepiej z
cebulką, która dodaje smaku.Smak
kaszanki u różnych producentów (czy częściach Polski), może się bardzo różnić. Unikajcie takiej z posmakiem
czarnego salcesonu (w przekroju widoczne brązowe kwadraciki). Najlepiej jak
kaszanka ma widoczne całe ziarenka
kaszy i jest dobrze przyprawiona
pieprzem.6 szt.
kaszanki2
cebuleprzyprawa do grillaKaszanki naciąć wzdłuż z wierzchu na ok.4-5 cm (jeśli mamy dobrej jakości
kaszankę) lub tylko na 2-3 cm (gdy jest gorszej jakości).Ułożyć jedną obok drugiej na tacce do grilla.Pokrojoną w bardzo drobną kostkę c
ebulę wyłożyć na
kaszanki, a wierzch posypać odrobiną
przyprawy do grilla.Tackę położyć na nagrzany ruszt grilla (choć najlepiej się przypiecze od góry w piekarniku na funkcji grill: 80% przez ok. 15 min).