ßßß
Płatki tej róży są jadalne, więc postanowiłam zrobić cukier różany. Płatki są bogate w witaminę C, B1, B2, B6, K, E i A jak i składniki mineralne ( potas, fosfor, magnez, siarka, sód, żelazo, wapń i chlor). Więcej nie będę wymieniać, bo sami wiecie, że warto takie płatki mieć i stosować w kuchni.
Cukier jest prosty do zrobienia.Ja zrobiłam, co prawda mało bo miałam tylko garść płatków, ale dziś znalazłam kolejne krzaki i zrobiłam kolejny. Więc skąd następujący:-dwie garści płatków róż-dwie szklanki

Płatki wymyć, delikatnie osuszyć i obciąć białe części przy płatku. Wrzucić do woreczka i dać na 30 min do zamrażalki. Potem wrzucamy do blendera. Następnie w misce ucieramy je razem z cukrem. Ale nie za mocno, tak by cukier nabrał lekko różowego koloru. I drobinki płatków by nieposklejane. Suszymy w dość suchym miejscu, nie wilgotnym. Dzień, albo dwa, mieszając w ciągu dnia 3 razy cukier, by się mocno nie posklejał.A co potem ? Potem mamy gotowy cukier ;-)
Idealny co herbatki, do wypieków, do czego macie ochotę.