Wykonanie
Skoro popularne są kukułkówki i inne 'nalewki' na różnych cukierkach, to
czemu by nie spróbować na Skittles'ach? Tym bardziej na prezent urodzinowy :) Najwięcej zabawy było z szukaniem
cukierków w sklepach... Ciężko było uzbierać odpowiednią ilość. Na Kwejku był przepis na 0,2l
wódki na każdy kolor, a ja miałam butelki o pojemności 0,5l, więc wszystko sobie przeliczyłam i w nawiasie podaję moje proporcje, ale tak naprawdę ciężko stwierdzić ile faktycznie paczek trzeba kupić, bo mi z wyliczeń wyszło, że potrzebuję 150
cukierków każdego smaku i powinnam
mieć tyle z 30 paczek, tymczasem uzbierałam po 150 każdego koloru z 23 paczek... Ale one są bardzo nieregularnie pakowane, więc ciężko to obliczyć dokładnie. Dlatego w ostatniej butelce wylądowały 'niezużyte'
cukierki :)Nawet sobie nie wyobrażacie miny Jubilata jak zobaczył swój prezent :DO dziwo... Jest pyszna! Bardzo wyraźnie czuć smak (i zapach :) Skittlesów. Super!

(Skittlesówka)składniki na 5 butelek o pojemności 0,2l (w 0,5l + ~2 kieliszki każdej)- 1l
wódki (2,5l)- 12 paczek Skittles po 38g (30 paczek, ale użyłam 23)Z tych proporcji wynika, że 60
cukierków każdego smaku wypada na 0,2l
wódki, czyli 150 na 0,5l+ 5 miseczek+ 5 plastikowych butelek o pojemności co najmniej 0,25l (pow. 0,5l)+ filtry do
kawy lub ręczniczki papierowe (co najmniej 5)+ lejek+ ew. sitko wielkości lejka+ 5 szklanych butelek o pojemności 0,25l (0,5l)Porozdzielać Skittles'y kolorami w oddzielnych miseczkach. Plastikowe butelki wypełnić 0,2l (0,5l)
wódki, do każdej wrzucić 60 (150)
cukierków jednego koloru. Zakręcić butelki, wstrząsnąć i odstawić na jeden dzień. Dobrze jest co jakiś czas nimi potrząsać, żeby
cukierki szybciej się rozpuściły. Następnego dnia, postępując z każdym kolorem oddzielnie, włożyć do szklanej butelki lejek, do niego ewentualnie sitko (bez niego spływa wolniej, nie wiem dlaczego) i filtr do
kawy lub ręczniczek papierowy (polecam te drugie jednak), wlać kolorową
wódkę i czekać, aż się przecedzi zostawiając na filtrze/ręczniczku jasne, nierozpuszczone resztki
cukierków w formie czegoś pomiędzy proszkiem, a pianą.
Między każdym kolorem zmieniać filtr i przemywać lejek i sitko. Zamknąć butelki, schłodzić. Pić bez przepojki.
