ßßß Cookit - przepis na SUFLET DŻEMOWY

SUFLET DŻEMOWY

nazwa

Wykonanie

Moja żona należy do grona kobiet które nigdy nie mówią …”nie zjem tego bo jestem na diecie” …wręcz przeciwnie….je na potęgę i z kaloriI sobie kpi. A kiedy widzi słodycze zamienia się w 5 letnie dziecko. Jeśli również macie w domu słodyczożerców proponuję ten prosty, łatwy i tani przepis. Jeśli robiliście już gniazdka na śniadanie to informowałem Was by zostawić sobie białko z tamtego przepisu …właśnie teraz nam się one przydadzą.
Składniki :
4 białka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki marmolady owocowej lub powideł
sok z cytryny
1 łyżka cukry trzcinowego (mozna zastąpić zwykłym kryształem)
1 łyżeczka masła
Ubijamy białka, stopniowo dodajemy cukier puder, a następnię marmoldę owocową. Przyprawiamy delikatnie sokiem z cytryny.
Gdy uzyskamy puszystą pianę wykładamy do wysmarowanych masłem półmisków. Deliktnie obsypujemy wierzch cukrem trzcinowym ( tak by uzyskać cieńką wartwę ).
Wtawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zostawiamy na około 10 minut ( do czasu aż suflet wyrośnie i lekko się zarumieni).
Podajemy odrazu ponieważ suflet szybko może opaść.
Podany przepis jest na dwie porcje.
Źródło:http://glodomorek.com.pl/suflet-dzemowy