Wykonanie

Gunkan - sushi w kształcie łódeczek, czy jak mówią niektórzy - w kształcie koszyczków. Jak zwał, tak zwał, bez względu jakim określeniem nazwiemy gunkan, smakuje tak samo. Tak samo dobrze. "A Ty jak zwykle wydziwiasz" - usłyszałam po swoim oświadczeniu, że nie chcę znowu robić rolowanego sushi, tylko jakieś inne. Jakiekolwiek. Padło właśnie na gunkan. Bo robi się szybko, prosto, co jest zaletą zwłaszcza dla osób, które z domowym sushi swoją przygodę dopiero zaczynają. Do jego przygotowania nie jest również potrzebna bambusowa mata, co okazało się kolejnym plusem, bo ja swoją matę schowałam "w takim miejscu, aby była zawsze pod ręką" i owo schowanie udało mi się na tyle dobrze, że teraz sama nie
mogę jej znaleźć.Gunkan - składniki:- szklanka
ryżu do sushi- 3 płaty
nori- 8-10 paluszków surimi- zielony
kawiorGunkan - przygotowanie:
Ryż do sushi przygotowujemy zgodnie z tym przepisem .Paluszki
krabowe kroimy w plasterki.Płaty
nori dzielimy na pasy o szerokości około 3 centymetrów.Na zwilżonej dłoni układamy niewielką porcję
ryżu i formujemy ją, aby uzyskała kształt płaskiego wrzeciona.

Tak przygotowany
ryż owijamy paskiem wyciętego wcześniej
nori.

Mokrym palcem zwilżamy brzegi
nori i sklejamy je ze sobą

Powstały w ten sposób koszyczek/łódeczkę zapełniamy do 3/4 wysokości, pokrojonymi paluszkami surimi, a następnie całość dopełniamy zielonym
kawiorem.

Gotowe! Prawda, że prosto? Zazwyczaj
ryż w gunkan
maki smarujemy cienką warstwą wasabi, jednak w tym konkretnym przypadku nie było takiej konieczności, ponieważ zielony
kawior, to
kawior, który ma już dodatek wasabi.Smacznego!