Wykonanie
Dziś prosty sposób na przygotowanie domowej
kawy latte macchiato. Do jej przygotowania potrzeba jedynie dwóch składników i odrobiny cierpliwości. Taka
kawa smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. Możecie ozdobić ją tartą
gorzką czekoladą lub gotową
przyprawą do
kawy i deserów.
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2012_slash_03_slash_kawa-latte-macchiato/l/411297860.JPG)
Składniki:50 ml
kawy espresso100 ml
mleka 3,2 %
przyprawa do
kawy i deserów
Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub na na kuchence.
Espresso przygotowujemy w kawiarce. Za pomocą ręcznego spieniacza do
mleka, w wysokiej szklance ubijamy
mleko do czasu pojawienia się piany i podwojenia objętości. Ciepłe
espresso wlewamy delikatnie po ściance (koniecznie po ściance!) szklanki. Gotowe latte macchiato posypujemy świeżo zmieloną
przyprawą do
kawy i deserów. Smacznego!