Wykonanie
A może by tak słodki, romantyczny, nieco egzotyczny deserek? Słodki, bo ze słodziutkim
porto, można zastąpić jeszcze słodszą
malagą, do tego nasze rodzime
powidła śliwkowe. Romantyczny- bo podaję przepis na dwie porcje, a do tego można zjeść w blasku świec, żeby jeszcze bardziej zaakcentować romantyczny charakter deseru ;-) Co do egzotyki, to w Polsce
świeże figi są egzotyczne same w sobie, a jak już uda nam się kupić w jakimś markecie takie twardawe egzemplarze, które dojrzewały w transporcie, to niestety grozi nam rozczarowanie smakiem
figi samej w sobie. Wystarczy odrobina powideł i słodkiego
alkoholu i już mamy pyszne
Figi z
portoSkładniki:4
świeże figi½ szklanki
porto½ łyżki
powideł śliwkowychWykonanie:Dwie
figi kroimy na ćwiartki, a dwie jedynie nacinamy
ostrym nożem na krzyż, w taki sposób, żeby ładnie dam się otworzyły.Do niedużego garnka wlewamy
porto i ostrożnie przenosimy nacięte
figi uważając, żeby się nie rozpadły. Dorzucamy też te pokrojone na ćwiartki i całość gotujemy przez 10 minut.
Potem bardzo ostrożnie wyjmujemy nacięte
figi. Przekładamy od razu do naczynek, w których będziemy podawać deser.Do garnka dodajemy powidła, całość gotujemy jeszcze chwilkę i miksujemy blenderem, na gładki sos.Ciepłym sosem polewamy odłożone
figi i od razu podajemy.

