Wykonanie
Dawno nie było u mnie przepisu na
słodycze na jeden kęs. Zdecydowałam się na zrobienie
trufli czekoladowych z dodatkiem
kawy, którą otrzymałam od Przyjaciół
Kawy . Muszę przyznać, że kawoszem nie jestem, bardzo rzadko
piję kawę, ale za to uwielbiam wykorzystywać ten
napój do przyrządzania deserów. Kocham aromat
kawy,
kawowe syropy do ciast, kremy do babeczek,
ciastka kawowe i polewy.
Kawa, którą wykorzystałam do zrobienia tych aromatycznych
trufli to
kawa mielona "Magnifico" Cafe Liegeois . Charakteryzuje się intensywnym aromatem, naprawdę jest "gęsta" po zaparzeniu (a przypominam, że ekspertem od
kawy nie jestem) i rzeczywiście zostaje na
języku przez dłuższy czas
czekoladowy posmak. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą Przyjaciół
Kawy, a jeśli nie jesteście ekspertami w tej dziedzinie, a macie ochotę na coś pysznego, nie bójcie się pytać, obsługa jest naprawdę przemiła i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.(składniki na około 15
trufli)4 łyżki
śmietanki 30%2 łyżki zaparzonej
kawy (ja użyłam Cafe Liegeois "Magnifico" i parzyłam w kawiarce)1 łyżka
syropu klonowego100g
gorzkiej czekolady50g
masłamielone
orzechy laskoweWlać
śmietankę do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać
kawę i
syrop klonowy, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać połamaną
czekoladę. Mieszać, aż cała się rozpuści. Odstawić na kilka minut i wmieszać
masło. Wstawić na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie wyjąć z lodówki, formować kulki z masy i obtaczać szybko w mielonych orzechach. Przechowywać w lodówce.Smacznego!