Wykonanie
Jakiś czas temu na rynek została wprowadzona nowa
margaryna Maestra firmy Kruszwica.
Margarynę tę reklamuje się jako specjalistyczną, polecaną przez mistrzów cukiernictwa. W ofercie znajdują się trzy typu
margaryn:do ciast kruchych,
ciast drożdżowych,kremów.Cytując za producentem -
margaryna ta posiada najbardziej pożądaną przez ekspertów zawartość tłuszczów - 80%, co gwarantuje doskonały smak i konsystencję ciast i kremów. Dodatkowo w składzie znajdziemy lecytynę
słonecznikową oraz specjalnie dobraną kompozycję
olejów roślinnych, co gwarantuje gładkość i puszystość kremów oraz dobre wypiekanie ciasta. Nie znajdziemy tu tłuszczów utwardzonych, a zawartość izomerów Trans TFA<1, co wpływa korzystnie na walory zdrowotne wypieków.

No to tyle info od producenta...Gdy
margaryny wpadły w moje ręce bardzo mnie zainteresowały. Specjalistyczne margaryny? Każda do innego rodzaju wypieku? Na co dzień używam produktów tej firmy, choćby ich
margaryny Palmy, więc spodziewałam się, że jakość zostanie utrzymana. Nie pozostało nic innego jak zabrać się do pieczenia.Na pierwszy ogień poszło ciasto kruche, a dokładniej pod tartę karmelową . Przepis na kruche ciasto (wypróbowuję wszystkie po kolei poszukując ideału) może i nie był najlepszy na świecie, ale... no właśnie, ale po użyciu tej
margaryny byłam bardzo zadowolona. Największy zachwyt zapanował na etapie wyrabiania ciasta. Uwielbiam tą gładkość i ten zapach. Mogłabym głaskać i wyrabiać te ciasto godzinami ;) Później zrobiłam inne ciasto z użyciem
margaryny do
ciast drożdżowych i znowu gładkie, przyjemne w dotyku ciasto, pięknie pachnące. Na końcu zrobiłam krem na cupcake i tu
margaryna też się sprawdziła. Smak nie był nachalny, a krem za to był gładki.Przyznam, że
mogę jedynie pochwalić. Lubie wyrabiać ciasto z tą
margaryną. Jak dla mnie się sprawdza i samo używanie
przyprawia o przyjemny nastrój. Spytacie o cenę?
Margaryny kosztują ok. 2,40 zł/250g. Dostępność jak dla mnie ciągle za słaba, bo w osiedlowym samoobsługowym jej nie znajdę ;) Kupić można w Almie,
Bomi, Piotrze i Pawle, Realu i E.Leclerc.Zostaje jedna zagwozdka. Wszystko ładnie pięknie, ale czym tak na prawdę różni się skład tych
margaryn, skoro stworzono aż trzy rodzaje
margaryny. C hwyt marketingowy?

Skład na opakowaniu wszystkich
margaryn jest taki sam, więc skontaktowałam się z
Panem z Kruszwicy. Z maila dowiedziałam się, że
margaryny różnią się od siebie poszczególnymi składnikami: aromatem oraz proporcjami
olejów, które wpływają ma konsystencję i twardość
margaryny.Podsumowując
mogę powiedzieć, że z przyjemnością używało mi się tych
margaryn. Jedyny problem to dla mnie dostępność, bo raz
mogę przywieźć
margaryny z innego miasta w ramach testu, ale notorycznie tego robić nie
będę. Więc jak zauważę ją u siebie na półce w sklepie to chętnie kupie, by delektować się wyrabianiem ciasta.