Wykonanie
Ostatnio u nas zdecydowanie królują
lody, więc jeszcze jeden szybki przepis dla Was. A raczej dla maluchów, bo im chyba smakowały najbardziej.
Lody mleczno - owocowe. Do przygotowania w 2 minuty i bez maszynki do
lodów, ponieważ nie tworzą się w nich
lodowe kryształki. Nadają się do nich każde świeże
owoce, na zdjęciu powyżej z
borówką amerykańską i
truskawkami. Polecam :-).Składniki na ponad 1,5 L
lodów:1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 400 g)1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (ok.400 g)400 - 450 g dowolnych świeżych
owocówWszystkie składniki powinny być schłodzone. Puszki z
mlekiem najlepiej włożyć do lodówki wieczór wcześniej.
Mleko niesłodzone przelać do sporego naczynia, ubijać mikserem (końcówkami do ubijania
białek), przez około 40 sekund - do minuty na lekką puszystą piankę. Powoli wlewać ?mleko słodzone, cały czas ubiając.
Owoce zmiksować blenderem na puree. Powoli wlewać do mieszanki
mlecznej cały czas miksując. I to wszystko ;-). Zamrozić, najlepiej w małych jednorazowych pojemniczkach.Smacznego :)