Wykonanie
Witajcie! Coś dawno nic tutaj nie zamieszczałam. Przez tą okropną pogodę ostatnio mam bardzo zły humor. Wszystko mnie denerwuje, więc może to przez to nie mam weny na gotowanie. Dzisiaj zamieszczam przepis na kukułkówkę, którą robiliśmy kilka dni temu - schłodzona jest naprawdę pyszna! Bazowaliśmy na przepisie z bloga Aleex, ale proporcje zostały zmienione (dla Nas np. 300 ml
wódki stanowczo wystarczą na 2 butelki, a w przepisie bazowym jest 300 ml
spirytusu. Uczulam więc, aby
alkohol dodawać stopniowo i próbować czy "moc" jest dla Was wystarczająca :|DSkładniki(Nam wyszły 2 butelki 0,7l):600 g kukułek1 l
mleka skondensowanego niesłodzonego1
laska wanilii300 ml
wódki0,5 szklanki
wodyWodę i
mleko wlewamy do garnka, wsypujemy kukułki i cały czas mieszamy (
cukierki lubią się przyklejać do dna garnka). Do tego dodajemy również
laskę wanilii. Czekamy aż
cukierki całkowicie się rozpuszczą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Płyn studzimy. Gdy mikstura będzie już zimna wyciągamy
laskę wanilii. Przelewamy wszystko przez sito do innego naczynia.Na koniec powoli i stopniowo dodajemy
wódkę - cały czas mieszając.Gotową kukułkówkę przelewamy do butelek i wkładamy do lodówki.Smacznego!