Wykonanie

Według S.Korżawskiej zmielone skiełkowane ziarna żyta, orkiszu i owsa bez łuskowego użyte do tzw. polewki to samo zdrowie.

Składniki :po 25 dag ziarna owsa bez łuskowego, żyta, orkiszuPrzygotowanie ziaren do wykiełkowania :Umyte, mokre ziarna wysiałam kolejno na sporą tacę, przykrywałam folią aluminiowąW ciągu dnia spryskiwałam ziarno
wodą, tak by ciągle było wilgotne, mieszałam drewnianą łyżkąPo 5 dniach zaczęło kiełkować, wtedy je dokładnie wysuszyłam ( można zrobić to na słońcu lub w piekarniku) i zmieliłam w młynku do
kawy- przechowuję w słojuKolejno postąpiłam tak z każdym ziarnem, ale owies niestety nie chciał wykiełkować, do polewki używam zatem
płatków owsianychW słoju zmieszać :
płatki, zmielone skiełkowane ziarno żyta i orkiszuPrzygotowanie polewki :Do garnuszka wlać 1/2 szklanki
wody, skruszyć do niej 1 łyżeczkę
drożdży, a w 1 szklance
wody rozmieszać 5 płaskich łyżek skiełkowanych, zmielonych zbóżRozmieszane zboża wlać do
wody z
drożdżami i zagotować około 3 min ( ja robię to 5 min, by
mieć pewność, że
drożdże dobrze się przegotują ), dodać łyżeczkę
miodu i ponownie gotować chwilę.Przepis znalazłam w książce pt. "Cztery kroki do zdrowia"Od kilku dni jadamy z mężem taką polewkę na śniadanie i bardzo nam smakuje.
