ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka z tahini

Kruche ciastka z tahini

nazwa

Wykonanie

Pyszne, nie za słodkie, kruche i delikatne, z wyraźnym chałwowym posmakiem.
Było trochę zabawy przy ich formowaniu, bo ciasto jest dość suche. Także po upieczeniu ciastka były bardzo delikatne, pierwsze, które chciałam spróbować, zaraz po wyjęciu z piekarnika, rozpadło się na kawałki, dlatego trzeba pozwolić im dobrze wystygnąć.
Polecam, szczególnie miłośnikom chałwy!
źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na około 60 ciastek)
szklanka tahini
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią. Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem, przyklepać.
Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie i kruche), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/01/Kruche-ciastka-z-tahini.html