Wykonanie
Pyszne, nie za słodkie, kruche i delikatne, z wyraźnym
chałwowym posmakiem.Było trochę zabawy przy ich formowaniu, bo ciasto jest dość suche. Także po upieczeniu
ciastka były bardzo delikatne, pierwsze, które chciałam spróbować, zaraz po wyjęciu z piekarnika, rozpadło się na kawałki, dlatego trzeba pozwolić im dobrze wystygnąć.Polecam, szczególnie miłośnikom
chałwy!
źródło przepisu: mojewypieki.com(składniki na około 60
ciastek)szklanka tahini3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
cukru pudru200 g
masła, w temperaturze pokojowejopcjonalnie: ziarna
sezamu do dekoracjiWszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki
wody. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią.
Ciasteczka oprószyć delikatnie
sezamem, przyklepać.Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie i kruche), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.Smacznego!