Wykonanie
Jest na moim blogu sporo
słodyczy z dodatkiem
chałwy : Tiramisu z
chałwą ,
Czekoladowe babeczki z
chałwą , Babeczki z
chałwą i jeszcze kilka innych. Uwielbiam
chałwę, jednak jakość
chałwy ma duże znaczenie dla efektu finalnego. Przekonałam się o tym robiąc kiedyś muffiny z
chałwą, które były najbardziej nieudanym moim wypiekiem. Od tego czasu korzystam tylko z
chałwy kupionej w Lidlu i nie eksperymentuję. Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki" i został trochę przerobiony: zamiast tahini dałyśmy
chałwę i mniej
cukru.Składniki:
chałwa - opakowanie 100 gram
cukier puder- połowa szklanki ( można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodsze
ciasteczka)
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka - 3 szklanki200 gram
masłado dekoracji: ziarna
sezamu - kilka łyżekSposób przygotowania:wszystkie składniki miksujemy w malakserze z ciasta formujemy małe kulki, które na blasze wyłożonej pergaminem lekko spłaszczyłyśmyposypujemy
sezamem dla dekoracjipieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut, po upieczeniu zostawiamy je do ostudzenia.Smacznego :)