Wykonanie
Jeśli może być ciasto
marchewkowe to
czemu nie
marchewkowe ciasteczka ? Co otrzymamy? Miękkie, słodkie,
kokosowo -
orzechowe, pyszne
ciastka i zapewniam Was, że nikt nie zgadnie, że kryją w sobie
marchewkę. Dzięki
marchewce w środku, której proporcjonalnie jest dość sporo,
ciastka są na pewno zdrowsze i bardziej wilgotne. Idealne dla dzieci, ale polecam każdemu łasuchowi!
115 g
masła, miękkiego85 g drobnego
cukru75 g jasnego,
brązowego cukru (soft light brown sugar)1 duże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii150 g
mąki1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu25 g wiórek
kokosowych85 g
marchewki, startej na drobnej tarce25 g
orzechów włoskich, posiekanychPiekarnik nagrzewamy do 190 st C. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i
cukry umieszczamy w dużej misce i ucieramy do białości.Dodajemy
jajko i ekstrakt
wanilii i ucieramy, aż ciasto będzie gładki. Dodajemy przesianą
mąkę,
sodę i
cynamon i ponownie ubijamy. Dodajemy
marchewkę, posiekane
orzechy i
wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy po 1 łyżeczce masy na papier do pieczenia, pamiętając o przerwach
między ciastkami. Pieczemy przez 8-10 minut lub do momentu, gdy ciasta będą lekko złotobrązowe na brzegach.. Pozostawiamy na papierze ok 1-3 minuty po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"