Wykonanie
Bardzo wilgotna, miękka, słodka krajanka z pysznymi
malinami i
brzoskwiniami. Ciasto nie jest kruche, choć sposób przygotowania jest podobny do przygotowania ciasta kruchego. To bardziej
owoce zatopione w krucho-ucieranej, słodkiej otoczce z ciasta. Ciasto mi bardzo smakowało i choć słodkie, to
owocowe wnętrze nieco łagodziło jego
słodycz.
185 g
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, plus dodatkowo 1/2 łyżeczki125 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostke115 g
brązowego cukru (soft brown sugar)115 g drobnego
cukru3 dojrzałe
brzoskwinie, obrane i pokrojone w ćwiartki90 g
malin, świeżych lub mrożonych2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1
jajko, roztrzepane185 ml
mlekaPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Maki i proszek przesiewamy do dużej miski i łączymy z
masłem za pomocą palców. Mieszamy z
cukrem. Połową masy wykładamy dno foremki a na niej układamy
brzoskwinie i
maliny.Do drugiej połowy masy dodajemy, ekstrakt z
wanilii, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
jajko i
mleko i dobrze mieszamy (masa nie musi być bez grudek) i wylewamy na wierzch ciasta w foremce. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy na kratce po czym kroimy na kwadraty i podajemy.Przepis z książki "Best of Bill" Billa Grangera