ßßß Cookit - przepis na Kulki bajaderkowe

Kulki bajaderkowe

nazwa

Wykonanie

Kiedyś, takie kulki robiłam bardzo, bardzo często. Z prostej przyczyny. Bardzo często piekłam zakalce. Dzisiaj, ciasta zazwyczaj mi wychodzą, więc kulki są bardzo rzadko. Zakalce czasami się jednak "pojawiają", ale zbytnio nie rozpaczam, bo od czego jest przepis na bajaderkowe kulki ? W dawnych czasach, w delikatesach, można było kupić na wagę tzw. krajankę. Był to zestaw różnych kawałków ciast, wsród których były takie właśnie bajaderkowe kulki. Zawsze były zjadane jako pierwsze. Uwielbiałam je. Dzisiejsze, domowe kulki, są powiedziałabym nawet lepsze. Z bakaliami, sowicie podlane alkoholem, obtoczone smaczną posypką i mocno schłodzone, stanowią fantastyczną, pyszną cukierniczą galanterię, od której trudno się oderwać. No i zakalce nie są już dłużej takie straszne. Przepis można oczywiście dowolnie zmieniać w zalezności od ciężkości zakalca i dostępnych dodatków, więc choć kulki są za każdym razem nieco inne, to niezmiennie pozostają pyszne. Polecam.
600 g ciasta - zakalca(w przypadku gdy zakalcem jest biszkopt bez tłuszczu, dodajemy 50 g masła)
1/2 szklanki dżemu
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
3-4 łyżki dowolnego alkoholu (lub kilka kropel dowolnego aromatu)
50 g rodzynek
50 g orzechów
mielone migdały, wiórki kokosowe, cukier lub kakao - do obtaczania
Ciasto rozkruszamy w misce i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w dowolnej "posypce". Wstawiamy do lodówki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/03/kulki-bajaderkowe.html