Wykonanie
Zachciało mi się
jagód . Świeżych
jagód . A właściwie to zachciało mi się muffin z
jagodami, a że z zakupem takowych nie ma w Anglii problemów niezależnie od
pory roku(hmm, może to tak nie do końca
jagody, ale w smaku i wyglądzie podobne, choć większe;)) kupiłam więc 2 pojemniczki. Jeden poszedł w całości na muffinki z
jagodami, a właściwie to niewielkie babeczki z
jagodami . Słodkie, maślane i...ach, przypominające lato! Przepis ten ma też tę zaletę, że wychłodzonym przez noc
ciastem możemy rano wypełnić foremkę i po 20 minutach cieszyć się aromatem i smakiem świeżo upieczonych babeczek.
110 g
mąki110 g
masła65 g drobnego
cukru2
jajka1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g
jagód(świeżych lub mrożonych)szczypta
gałki muszkatołowejUcieramy
masło z
cukrem, dodajemy stopniowo
jajka i dobrze ucieramy(ok 3 minut). Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
gałkę muszkatołową mieszamy aż składniki się połączą i wstawiamy do lodówki na godzinę a najlepiej na noc. Ciasto przekładamy łyżką do foremki na 12 muffin(wyjdą wtedy niewielkie muffinki, można wiec rozłożyć ciasto na mniejszą ilość muffin, wtedy muffiny będą większe) do mniej więcej połowy pojemności. Na wierzch każdej muffiny nakładamy około 8
jagód(w zależności od wielkości
jagód) Pieczemy w rozgrzanym do temp 200 st piekarniku, około 20 minut.Przepis z tej strony .