ßßß Cookit - przepis na Indyjskie Bhaji czyli placuszki cebulowe

Indyjskie Bhaji czyli placuszki cebulowe

nazwa

Wykonanie

Bhaji
1 duża cebula
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chilli (opcjonalnie)
1 łyżka świeżej kolendry
200 g mąki z ciecierzycy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 ml wody
olej rzepakowy do smażenia
Sos jogurtowo-miętowy
250 ml jogurtu
kilkanaście lisktów mięty
½ łyżeczki cukru
sok z 1 limonki
sól
pieprz
porcja na ok. 12–15 placuszków
Bezglutenowy
Wegański
Zawiera:
Nabiał
Cukier
To proste, szybkie i klasyczne danie kuchni indyjskiej jest świetne dla osób z różnymi alergiami pokarmowymi. Sos jogurtowy to moja niewegańska propozycja, ale możesz je podawać z różnymi sosami (chutneyami) np. pomidorowym, kolendrowym, ogórkowym.
Bhaji
1. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i sodą. 2. Mieszając trzepaczką stopniowo dolewaj wody i odstaw na 10 minut. 3. W tym czasie posiekaj cebule w cienkie półplasterki. 4. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i dodaj cebulę z kminkiem, kurkumą i chilli. 5. Smaż ok. 6 minut aż cebula zmięknie, na koniec dodając posiekaną kolendrę. 6. Przesyp cebulę z dodatkami do przygotowanej mąki i dokładnie wymieszaj. 7. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką gotową mieszankę i smaż na średnim ogniu obustronnie na rumiano (ok. 2–3 minut z każdej strony).
Sos jogurtowo-miętowy
Wymieszaj jogurt z sokiem z limonki, z grubsza porwaną miętą i cukrem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Placuszki mają przyjemny słodko-orzechowy smak.
Rosół drobiowy
Ziemniaczane łódeczki
Źródło:http://bezokruszka.pl/indyjskie-bhaji-czyli-placuszki-cebulowe